
Hepimiz olmasa da yakın çevremizde ya da kendimizde geç öğrenme gibi eğitim hayatımızda sıkıntılı anlar yaşadığımız olmuştur. Gerçi çocukluğumuzda yaşadığımız o korkunç deneyimler bizi sonraki öğrenmelere ket kapısı açmıştır. Matematik konusunda cesaretli olamayışım sanırım çocukluğumda yaşadığım kabuslardan ileri gelir. Sonraki yıllarda matematiğe karşı sevmemezlik olarak karşıma çıktı bu kabus. Bunu benim bilmem olanaksızdı. Haliyle ebevynlerimde bunu bilmiyorlardı. Sanırım öğretmenlerim de bunu bilmekten uzaktılar. Sözünü ettiğim kavramın tıp dilindeki karşılığı Disleksi. Halbuki dünyada büyük değişimlere öncü olmuş teknoloji büyüklerinden Bill Gates ve Steve Jobs’ta( ? ) aslında birer disleksi idiler. Disleksilerin en önemli özellikleri bir şeyi geç öğreniyor olmalarından ileri geliyormuş. Ve onlar diğer yaşıtlarının aksine bir konuyu tekrar etme konusunda daha çok zaman ayırıyorlarmış. Ancak önemli bir getirisi de o öğrendikleri konu her neyse bayağı bir ayrıntılı öğreniyorlarmış. Bu bilgiyi sevgili kardeşimden almış ve hayretler içinde kalmıştım. Kendisine teşekkür ediyorum.
Disleksi olan Ünlüler : http://www.yasemin.com/foto-galeri/44908-disleksi-hastasi-olan-unluler/p1
Şimdi konu durup dururken neden bu güzel Pazar gününde açasım geldi. Acaba öğrencilerimiz arasında disleksiye yatkın olanlar var mıdır ? Varsa onlara nasıl bir eğitim vermemiz gerekir diye düşünüyorum. Kişinin eğitim hayatında zor bir sürecin kapısını aralayacak saldırgan bir hatırlatması var bu kavramın. Teknoloji bunu bir yere kadar çözebilir kanımca. Onlara biraz daha zaman ayırmak gerekecek. Sınıf ortamında daha çok grup etkinliği , tartışma, yaratıcı problem çözme etkinlikleri ile uğraşıp zamanı daha etkili ,verimli kullanabiliriz. Peki nasıl ?
Harmanlanmış eğitim modeli aradığımız şey olabilir mi ? ABD’de bu modelin çokça kullanıldığını bilen kaç kişi vardır bende dahil olmak üzere. Konu ile ilgili Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr…(yazarken yoruldum vallahi. Doğrudan diyeyim )Sn. Devrim Akgündüz konu hakkında yeterli açıklamayı yapmış. Buraya tık atınız.
Harmanlanmış öğrenme modeli ile öğretim ,öğrencilerin bulundukları farklı şartları göz önünde bulundurarak okulda harcanan zamanı azaltmak amacıyla öğretimi eğtim teknolojileriye destekleme ve etkinleştirme çabasıdır . Harmanlanmış öğrenme yüz yüze öğrenim ve uzaktan öğrenimin etkin yönlerini birleştirme çabası olarak görülmektedir. Harmanlanmış öğretim ortamları öğrenciye hem çevrimiçi hem de yüz yüze etkin öğrenme için vazgeçilmez olan yüz yüze etkileşim oluşturmaktadır. Aktif öğrenme sosyal etkileşimle gerçekleşmektedir. ( Harmanlanmış (Karma) Öğrenme ve uygulama Esasları, Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü,Yrd.Doç.Dr.Hasan Yolcu ,erişim tarihi 1 Nisan 2018 , http://www.jasstudies.com/Makaleler/323102086_17-Yrd.%20Do%C3%A7.%20Dr.%20H.%20Hasan%20YOLCU.pdf
Yaşadığımız çağ hayat boyu öğrenmeye doğru evriliyor. Uzaktan eğitim ile ilgili siteler gün geçtikçe çoğalıyor. Biz öğretmenlerin artık geleneksel eğitim öğretim metotları ile bu işi kotarmamız gerçekten zor. Eski klasik yöntemlerle devam ettiğimiz sürece daha çok acı çekeceğiz. Z Kuşağının talebi zamanın ruhu olan modeli istiyor. Zira cep telefonları ile bütünleşik yaşayan bu kuşağın en büyük arzusu telefonları ile eğitim öğretimin içine dahil olmak. Ancak burada teknolojinin ne kadarını sınıfta kullanacağız kısmı önem kazanıyor. Zira ders boyunca sürekli etkileşim içinde olmak bir süre sonra motivasyonunda kaybolmasına neden olacak. Yapılması gereken Harmanlanmış Öğrenim ile yola devam etmek. Sınıf içinde etkinlikler içine girmek… Klasik kağıt -–kalem- silgi daha ölmedi.. Hepsini bir potada eritirsek ne mutlu .. Avusturya’da bize İpad ile eğitim yapan okullarda her iki yöntemin de kullanıldığını göstermişlerdi. Gelelim sadede.. Dislektik öğrenciler için yabancılar bu siteleri kurmuşlar. Bizimkilerde ise
DyslexiaEasy Reader adında bir uygulamanın çıkacağını okudum. Haber kaynağı ise buradadır.
DyslexiaEasy Reader” projesinin Windows uyumlu cep telefonlarında kullanılabildiğini, iOS ve Android uyumlu cep telefonları için ise çalışmalarının devam ettiğini söyledi…
Disleksiye Sahip Öğrenciler İçin Eğitim Araçları :
- Bookshare
- Claro ScanPen
- Learning Ally
- Lexia Learning
- MindPlay
- Overdrive
- Reading Horizons